добре дошли в моя уеб сайт

Как да научим кученцето да се изхожда на правилното място

1.Предотвратете нежеланото изхождане като не позволявате на кучето да се разхожда из цялата къща без надзор и чрез държане на кучето на ограничено място когато не можете да го наблюдавате постоянно.

2.Ако кучето ви души пода или обикаля наоколо, бързо но нежно го заведете до желаното място за изхождане.Най-добре не изчаквайте да се прояви това поведение. Извеждайте кучето редовно както е описано по-долу.

3.Хранете кучето с измерено количество храна по едно и също време всеки ден.Когато кучето се отдръпне или около 10 до 15 мин. след това, отстранете купичката.

4.Имайте предвид, че малките кученца инстинктивно желаят да се изхождат след ядене, пиене, игра ,почивка, сън, или след като са били затворени.Тези правила като цяло важат и при възрастните кучета.

5.Пет до 30 мин.след всяка от горепосочените дейности заведете кучето до желаното място за изхождане.

6.Използвайте специфични реплики, които кучето да асоциира с позволено  изхождане.

7.Когато кучето започне да се изхожда, спокойно и тихо го похвалете.

8. Когато кучето се изходи, похвалете го ентусиазирано, погалете го, и го наградете незабавно с храна. Не изчаквайте докато тръгнете за вкъщи.Ако не иска да се изходи върнете го обратно вкъщи и го изведете отново след 15 мин.

9. Награждавайте го всеки път с похвали, но когато се учи давайте храна за награда.

10. Отговорността за предотвратяване на инциденти е ваша. Превенцията е ключа към успеха, но ако не успеете да предотвратите някое нежелано изхождане не се карайте на кучето,а почистете  мястото. За да се предотвратят нежеланите изхождания вие трябва да знаете колко често вашето кученце трябва да се изхожда. Малките кученца/на 8 до 10 седмици/ се нуждаят от извеждане всеки 33 до 60 минути.

Ваксините

Ваксините са изключително важни за Вашия домашен любимец. Заболяванията срещу които се поставят са или нелечими, или много трудно лечими. Ваксината е най-ефикасния, а в някои случаи и единствения начин да го предпазим от тях. Дори от гледна точка на цената е много по-разумно да не спестим от ваксина, а от скъпо струващото лечение.
Ето и по-подробна информация за тях:

Ваксините са изключително важни за домашният Ви любимец, особенно когато е оше бебе. За да расте здраво и щастливо животно е необходимо да го предпазите от някои инфекциозни заболявания чрез поставяне на ваксина още от съвсем ранна възраст. Заболяванията, срещу които се поставят  ваксини са или нелечими или много трудно лечими. След раждането малките получават антитела от майка си, чрез коластрата, които представляват техния пасивен имунитет.Постепенно този имунитет отслабва и е необходимо да се стимулира организма на животното да изгради стабилен и продължителен имунитет срещу опасните за него болести.

Това са най- важните инфекциозни заболявания, срещу които е задължително да ваксинирате домашния си любимец:

При кучето:

  • Гана (Кучешка чума) - остро контагиозно вирусно заболяване, проявяващо се с група от симптоми, при които изпъкват на преден план треската, катарално възпаление на лигавиците( очни изтечения, диария ), кожни изриви и нервни признаци( депресия, некоординирани движения, неволна дефекация). Заразяването става по алиментарен( чрез храна )и аерогенен път.
  •  Инфекциозен хепатит - вирусно заболяване,особенно опасно за малки кученца до 3 мес. възраст, при които завършва летално. Протича с високостепенна треска 41° С, болестни прояви в областта на гърлото( тонзилит ), едностранно или двустранно възпаление на очите, повръщане на стомашно съдържание заедно с жлъчка, дихателната и нервната системи. Болестта се предава от заразени животни чрез всички секрети и екскрети( фекалии, урина, слюнка и др. )
  • Парвовирусен гастроентерит (Парвовироза) - широко разпространено инфекциозно заболяване предимно при младите кучета. Проявява се с висока температура през първите 2-3 дни, повръщане, диария (примесена с кръв), болезненост на корема, развитие на миокардит.Заразяването става от болни животни чрез повърнатото съдържание и диаричните фекалии.
  •  Параинфлуенца - засяга респираторния тракт
  • Лептоспироза - болест по различни бозайници, включително и човека, която при характерните си случаи протича след кратковременна треска при нормална или ниска температура с остра бъбречна недостатъчност, отслабване (анорексия), летаргия, депресия, повръщане, жълтеница, повишено отделяне на урина(полиурия), повишена жажда(полидипсия), жълтеница, огнищни некрози по кожата и червата. Лечението е трудно, а заразоизлъчвателството е дълго. Отделянето на лептоспирите става със секретите от лигавиците и основно с урината.инфекцията се предава по алиментарен път- вода замърсена с уринаили други заразени секрети.
  •  Бяс- една от най- ужасяващите зоонози за човека. Това е остра контагиозна болест.Характеризира се с промени в поведението, нервна възбуда и паралитични явления. При кучето има три форми: буен, тих и атипично протичащ бяс.Най- често се среща буйния бяс.Основният начин за предаване на болестта са ухапването или директно замърсяване със слюнка. Клинично се наблюдава променливо поведение, сърбежи в областта на ухапването, извратен апетит, затруднения в гълтането и в последствие- слюнотечение,парализа на ларинкса и промяна на гласа. С напредване на болестта погледът изглежда изплашен, слабо е увиснала долната челюст, паралитични промени засягат дъвкателните и дихателните мускули.смъртта настъпва в следствие на задушаване.Лечение при кучето няма, а при човек се прилага противобесен серум и то в началото на заболяването. Профилактиката е само чрез ваксина за кучето.

При котката:

  •  Котешки вирусен ринотрахеит- инфекциозно заболяване, което засяга лигавицата на горните дихателни пътища съпроводено е с треска и отпадналост. Възприемчиви за животни от всички възрасти, но най-чувствителни са младите. Вируса се отделя от болни котки чрез изтеченията от носа и устата. Клинично се наблюдава треска, отпадналост, липса на апетит, слузести изтечения от устата и носа, зачервяване и отичане на очите, носната лигавица и разязвяване на езика. Лечението е сложно и смъртността при младите е висока. Най- добра е имунопрофилактиката в ранна възраст.
  •  Вирусна хрема (Калицивироза)- остра вирусна инфекция, протичаща с ринит, конюнктивит, стоматит, бронхопневмония с кашлица и задух, по езика и устата има мехурчета, които преминават в язви, остър артрит.
  • Панлевкопения (Чума по котките)- силно прилепчиво и протичащо с висока смъртност (60-90%) заболяване, което протича с повръщане, водниста диария, треска до 42°С, обилни гнойни изтечения от носа и устата, намалено количество на левкоцити в кръвта, аборти при бременни животни, мъртви раждания и мумификации.
  •  Хламидиоза по котките- причинителите са по-малки от бактериите. Приличат на вирусите, тъй като се размножават вътреклетъчно и са енергиино зависими от тях, а се различават по това че са чувствителни към антибиотици. Мястото за развитие на агентите е конюнктивата, а начина на предаване е чрез пряк контакт от болни животни чрез заразения очен и носен секрет. Малките котенца се заразяват най-често по време на раждането от мукозата на родилния тракт, ретроградно през назолакрималния канал.Клинично се наблюдават изтечения от очите и спазъм на клепачите, конюнктивата е зачервена и отекла. Често заболяването възниква внезапно под действието на стресови фактори и при възрастни котки. Лечението приложено навреме е успешно с подходяща антибиотична терапия. Ваксинацията ги предпазва от заболяване или значително подтиска острата фаза на инфекцията.

Ваксината е най-ефикасния, а и в някои случаи и единствения начин за предпазване от тези инфекциозни заболявания. Дори от гледна точка на цената е  много по разумно да не пестим от ваксина, а от скъпоструващо лечение.Съществуват различни фирми за ветеринарни лекарства, които предлагат ваксини за кучета и котки - MERIAL, Intervet, VIRBAC, Fort Dodge, Pfizer и др. Основните схеми за ваксинаци са:

За кучета
?-ва ваксина - 45-50 дневна възраст
??-ра ваксина - 8-9 седмична възраст
???-та ваксина - 12 седмична възраст

За котки
?-ва ваксина - 7-8 седмична възраст
??-ра ваксина - 12 седмична възраст
 
Старайте се да спазвате възрастта,  за да се застъпва времето на придобития имунитет. Ако е пропусната някоя ваксина, схемата се променя. Ваксинират се само здрави животни.Отговорността за здравето на  любимецът Ви е изцяло Ваша - погрижете се !!!

Поставянето на микрочип

Поставянето на микрочип от ветеринарният лекар е необходима, а по нашето законодателство и задължителна манипулация. Микрочипът представлява малка колкото оризово зърно капсула, която се имплантира подкожно в областта на врата.

За съжаление най-честото схващане, че куче или котка маркирани с микрочип могат да се проследят като с GPS и при загуба или кражба да бъдат намерени, е невярно. Микрочипа веднъж имплантиран остава подкожно на мястото на апликацията за цял живот, но сигнала който излъчва е съвсем слаб и може да се засече със специален четец поставен съвсем близко до врата на вашия любимец. Въпреки това поставянето на чип е препоръчително, защото това е единствения начин еднозначно да се установи, че това е именно Вашият домашен любимец в случай на спор или при пътуване в чужбина. Това става като се сравни уникалния номер, който четеца разчита със поставения от лекар в паспорта идентичен с него стикер. Всеки микрочип е в комплект с 8 или 10 уникални, идентични баркода, един от които се залепва в паспорта на любимеца от ветеринарния му лекар в момента на маркиране, а останалите се пазят от собственика - в случай на загуба на паспорта, за издаване на пътни листа при пътуване в държави, които ги изискват, за родословни свидетелства, грамоти и т.н.
Самото поставяне на микрочип е бърза и безболезнена процедура, която може да бъде направена във всеки един момент от живота на кучето или котето. Ние препоръчваме това да стане при една от първите ваксини, заедно с издаването на международен паспорт. Микрочипът е поставен в лумена на иглата на специална спринцовка, буталото на която го избутва подкожно в момента на апликация. Пациента усеща единствено боцването на кожата, а малките животни или тези от по-чуствителни породи /чихуахуа, мопс, йоркширски териер/ не усещат дори и това тъй като се поставя и локален анестетик на мястото на убождането.

По стандарт микрочиповете се поставят от лявата страна на врата и не се очаква да мигрират, т.е. когато отидете за поредната ваксина Вашият ветеринарен лекар ще потърси с четеца над кожата отляво на врата сигнала и ако той съвпада с номера в паспорта ще продължи с манипулацията. Това е единствения начин еднозначно да удостоверим че представения ни паспорт със всички  данни в него е точно на представения пациент.

ЗАБЕЛЕЖКА

До тук изброените съвети са с  доказана  ефективност . Употребата, последствията и отговорностите са изцяло на ваша отговорност. Ние ви заявяваме, че посочените съвети не са  с наша запазена марка и ние не носим никаква отговорност за последвалите ефекти върху вашите животни.
Материалите за тази статия са събрани от други интернет източници!


Сух шампоан за куче


Знаете ли, че можете да почистите кучето или котката си със сода за
хляб?
Просто поръсете кучето със сода и добре натъркайте козината му с нея.
Оставете я да постои няколко минути и след това много добре изчеткайте
козината, за да отстраните напълно содата.
Това "къпане" ще премахне напълно неприятната миризма и
замърсяванията, без да е необходимо изобщо да мокрите кучето.


Билкова възглавница против бълхи
2 части розмарин
1 част копър
1 част лайка
1 част мента
Билките могат да се използват нарязани или на цели стръкове. Ушийте на
кучето калъфка за възглавница от груба материя (например дънкова,
ленена). Напълнете възглавницата с билковата смес.


Билкова торбичка срещу бълхи


1 част джоджен
1 част лайка
1 част пелин
1 част лавандула
Смесете всички билки и ги зашийте в торбичка.
Можете да поставите торбичката в леглото на кучето, във възглавницата
в която спи, в колибката му и т.н.
Билките имат силен репелентен ефект срещу паразити.
Периодично подменяйте билките с пресни.


Почистване на кучето

Много малко са хората, които знаят кога да къпят своето куче. Несъмнено редовното къпане с шампоан или други миещи препарати премахва мазнините по козината. Има обаче случаи, когато кучето се е замърсило и трябва непременно да се изкъпе. В такива случаи препаратите не винаги са необходими. Много кучета от късокосместите породи могат да минат цял живот без къпане, особено ако редовно се изчеткват.

Пуделите, които се подстригват от 6 до 8 седмици, се къпят преди това, за да се улесни подстригващия и след това по-рядко. Дългокосместите кучета, специално изложбените-ще трябва да се къпят всеки месец, за да се отстрани "кучешката" им миризма. Но къпането на дългокосместо куче с начално сплъстяване може да доведе до сплъстяване.

Честотата на къпането зависи от ръста и желанието на кучето, както и условията за къпане и подсушаване. Докато съхне, кучето трябва постоянно да се сресва-за предпочитане на части и със сушоар за коса. Повече от домашните сушоари не са достатъчно мощни за тази цел, затова е по-добре да се снабдите с промишлен.

При появата на бълхи и други паразити, особено през лятото, когато те интензивно нападат-употребявайте медицински инсектициден шампоан. Изборът на такъв трябва да става със съдействието и съветите на ветиринаря (аеролозни спрейове или прахове също могат да се приложат при къпането, когато се забележат паразити).

За обикновеното къпане пазарът предлага най-различни шампоани и балсами. Много специалисти обаче предпочита и препоръчват бебешкия шампоан, който е по-евтин от специалните кучешки. Ветеринарят ви може да препоръча шампоани в зависимост от състоянието на кожата на кучето. Трябва да ги спазвате стриктно, за да унищожите последиците след привършване на лечението. Както и при леакарствата, опасно е да държите и употребявате шампоан с изминал срок на годност.


Кучешката атопия е заболяване, при което има наследствена тенденция към образуване на IgE (имуноглобулин Е) антитела като отговор от излагане на действието на вдишани или абсорбирани през кожата алергени. Това е втората по честота алергична кожна болест след алергичния дерматит от бълхи и засяга около 10 % от кучетата.

Атопията започва на възраст от една до три години. Възприемчиви са Златен ретривър, Лабрадор ретривър, Ласа апсо, Фокстериер, Териер, Далматин, Пудел, Английски сетер, Ирландски сетер, Боксер, Булдог, Шар Пей, Чао-чао, Белгийска овчарка и др.
Признаците се явяват при контакт с полени през лятото и есента, а по-късно – и с пролетните тревни или дървесни полени от март до юни и юли. Накрая кучетата започват да реагират на вълна, домашен прах, плесен, растителни влакна и др. При непрекъснато излагане на действието на множествени алергени атопичната алергия се превръща в целогодишен проблем.

При ранната атопия сърбежът е сезонен и кожата изглежда нормална. Кучетата се чешат по ушите и долната част на тялото. Сърбежът се придружава от триене на лицето, кихане и носна секреция (алергичен ринит), сълзене на очите и близане на лапите, което причинява характерни кафяви петна по ходилата. При много кучета болестта не прогресира над този стадий. Ако обаче продължи да се развива, цикълът сърбеж–чесане–сърбеж прераства в образуване на дълбоки драскотини (екскориации) в кожата, опадане на косми, струпеи, кори и вторична бактериална кожна инфекция. Тези кучета имат много отчайващ вид. След време кожата получава тъмна пигментация. Развива се суха или мазна себорея с кожни люспи в резултат на вторична инфекция.

Към описаните симптоми често се прибавя едностранно или двустранно възпаление на ушния канал, което понякога може да бъде единственият външен израз на атопията. Ушите се зачервяват и се възпаляват, а каналите се изпълват с кафява ушна кал, която може да причини бактериален или гъбичен отит.

Атопията при кучета, особено когато се усложни с пиодермия, много трудно се различава от алергичния дерматит от бълхи, скабиес, демодексна краста, хранителна алергия и други кожни болести. Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата (история на болестта), локализацията на кожните патологични изменения и сезонната поява. Преди да се започне лечение за атопия, трябва да се направят посевки на остърган материал от кожата, бактериални и гъбични култури и опит с хипоалергична диета. Важно е да се унищожат бълхите, ако ги има. Повечето кучета с атопия са алергични към бълхи и могат да развият алергичен дерматит, който още повече усложнява клиничната картина.

Предпочитаният метод за диагностика на атопията е интрадермалното (вътрекожното) тестване – инжектиране на малки количества от познати алергени и наблюдаване на кожната реакция. Разбира се, това отнема доста време и е твърде скъпо, защото изисква чести посещения при ветеринаря. За да бъде изследването точно, всички лекарства по време на тестването трябва да се спрат.
Ако интрадермалните проби са недостъпни, диагнозата може да бъде решително подкрепена от серологичния кръвен тест (ЕLISA) за откриване на груповоспецифичните антитела IgE.

Лечение: Най-ефикасното дългосрочно решение би било да се промени околната среда на кучето, за да се избегне контактът с алергени. Атопичното животно обикновено е алергично към много различни алергени, така че често практически това не е възможно. Повечето кучета отговарят добре на лечението.

Първата и най-важна стъпка е да се намали прагът на дразнението, като се елиминират възпалителните кожни изменения, като себорея и пиодермия.
С антихистаминовите препарати се контролират сърбежът и чесането при 20-40 % от случаите с атопия. Кортикостероидите са най-мощните медикаменти против сърбеж, но имат и много сериозни странични ефекти. Добре е да се дават с прекъсвания в малки дози и за ограничено време. Съществуват комбинирани препарати, съдържащи хидрокортизон с Pramoxine (прамоксин), за външно лечение на сърбящите зони. Прамоксинът е локален анестетик, който временно успокоява болката и сърбежа.Бруцелозата е едно доста актуално заболяване, което нашумя тази година с многото случаи на заболели хора и животни в северна Гърция и южна България.
Заболяването представлява зооноза, т.е. - развива се при животни и при хора. То се причинява от бактерия от рода бруцела - аеробни, грам-отрицателни, с кръгловата форма.

Бактериите отделят токсично вещество /ендотоксин/ и са силно устойчиви във външната среда. Те се развиват и размножават в крави, кучета, овце, кози, свине и диви животни.

Причинителят на Бруцелоза при кучето се нарича Brucella canis описана за първи път в САЩ през 1966 г.

ЗАРАЗЯВАНЕ

В околната среда бруцелните бактерии попадат посредством околоплодните води и ципи, заразен плод и заразена плацента, изпражнения и урина.
Могат да се открият в млякото и месото. Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени продукти /месо, мляко и други/. По-рядко заразяването става чрез кожата и лигавицата по въздушен път - при обработка на кожи, стригане на вълна.

Заразяването и предаването от куче на куче може да стане през лигавици, но най-често се предава при полов акт или от женското куче на кученцата по време на раждане.

Особеното при Brucella canis е че тя живее вътре в клетката, размножава се там и след 1 до 4 седмици с помоща на макрофагите (бели кръвни клетки) се разпространява по целия организъм. Без каквито и да са забележими клинични признаци, започва образуването на антитела от организма срещу Brucella canis, които не са в състояние да спрат колонизирането на организма. При което се поразяват плацентата, далака, лимфните възли, ставите, простатната жлеза, надсеменника - където протича фагоцитоза на спермата, а също така и имунологически процеси водещи до аглутинация на сперматозоидите, което е причина за безплодието.


СИМПТОМИ при животните

Наблюдават се най-често нарушения в репродуктивните функций. Възможни са слабо изразени нарушения на общото състояние без температура, но с увеличаване на лимфните възли. Често при бременни кучета се наблюдават аборти от 3 до 12 дни преди термина за раждане с последващи метрити и безплодие. При мъжките екземпляри се развива Orhitis (възпаление на тестисите) съпроводено с дерматит на скротума, епидидимит, простатит с последващо безплодие.

При спорадично протичане е възможно да се наблюдават болки в гърба, слабост на задницата които са в следствие на остеомиелита , дискоспондилита и засягане на ставите причинени от бруцелите. В редки екстра генетални проявления може да се наблюдават пиогрануломатозен дерматит, нарушено зрение в следствие на увеит, а също така и гломерулонефрит на бъбреците.

За поставяне на точна диагноза са необходими серологични изследвания в лаборатория, което отнема около 15 дни. По-бързият и също толкова точен метод за поставяне на диагноза са бързите диагностични тестове на Аниген. С помоща на тези тестове, които са със 100% специфичност и 93% чувствителност, Вашият ветеринарен лекар може да определи дали кучето Ви е носител на Brucella canis.

Теста се прави с венозна кръв и показва резултата за 20 минути. Бърза и безболезнена процедура.

ЛЕЧЕНИЕ! Излечимо ли е заболяването?

Лечението е трудно и продължително поради вътреклетъчната локализация на Brucella canis.

Мъжките представители задължително трябва да се кастрират.

Женските могат да се върнат към разплод след продължително лечение, като не бива да се забравя възможноста от рецидив.

Най- подходящи за лечение са антибиотиците миноциклин, стрептомицин, гентамицин, тетрациклин, триметоприм.


СИМПТОМИ при хората

Попадналите в човешкия организъм бруцелни бактерии достигат по лимфен път до най-близките лимфни възли. Там те се размножават и чрез кръвта проникват в черния дроб, далака, костния мозък и други вътрешни органи.
След инкубационен период от 1 до 3 седмици се появяват първите болестни признаци - втрисане и повишаване на телесната температура до 39-40 градуса С, обилни изпотявания, главоболие, ставни и мускулни болки, болка и зачервяване на гърлото. Тези признаци се изявяват остро или постепенно. Въпреки високата телесна температура общото състояние на болните не е силно нарушено.
Характерен признак е увеличаването на много групи лимфни възли - по шията, под мишниците, в ингвиналната област и по други места. Увеличава се както черния дроб /хепатомегалия/ така и далакът /спленомегалия/. Артериалното налягане се понижава. Нерядко се развива възпаление на мозъчната обвивка /менингит/ и на мозъка /енцефалит/.

Съществува и т. н. хронична форма, при която повишената телесна температура се наблюдава месеци и дори години, а черният дроб и далакът са трайно увеличени. При хронична форма бруцелозата може да засегне и опорно-двигателния апарат, като развие артрит на големите стави. Особено често се засягат тазобедрените и коленните стави, което нерядко води до обездвижване. При бременни жени бруцелозата предизвиква аборт.

ЛЕЧЕНИЕ! Излечима ли е заразата?

Лечението се провежда със широкоспектърни антибионици, прилагане на противобруцелозни гамаглуболини и ваксина, витамини, гликокортикоиди, антипиретици и други медикаменти, в инфекциозно болнично заведение.
Прогнозата за оздравяване:

- благоприятна при ранно и активно лечение, като настъпва оздравяване, вкл. бактериалното оздравяване.

- съмнителна при хроничната форма на бруцелозата със засягане на големите стави /тазобедрени и коленни/ и на вътрешни органи /менингит, енцефалит/

- неблагоприятна при влошаване и неактивно лечение, като смъртността достига 2-4%.

ПРОФИЛАКТИКА

Проверявайте редовно двойката кучета преди заплождане.

Заболелите животни се изолират и унищожават.

Изключване от развъдна дейност на заразените кучета и създаване на нови племенни линии след продължителен серологичен и тестови контрол през интервал от 30 дни.

В бруцелозното огнище се извършва дезинфекция. Персонал, работещ със съмнителни контактни животни трябва да използват ръкавици, очила и маски /ветеринарни лекари, зоотехници, животновъди и др./ Такъв застрашен персонал подлежи на противобруцелозна ваксина.

Рискът от заразяване на хора дори при контктуване с болно куче при последни проучвания не е висок. Има известна опасност при маниполиране и почистване след абортирали кучета най-вече за хора с отслабена имунна система.

 

УКАЗАНИЯ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ФОРМИ ОТ ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ


Растителни сокове
Такива сокове се препоръчват при простудни, стомашно-чревни заболявания, като се приготвят от пресни зеленчуци, плодове, корени и др. Полученият сок се смесва с прясна отвара от ориз или овесени ядки.
Видове водни извлеци - чайове от лекарствени растения
Ако се приготвят със студена вода се наричат настройки, а с вряща вода - запарки. Ако се загряват при определени условия с гореща вода - отвари.
При запарките след заливането на дрогата с вряща вода, запарката се разбърква постоянно в продължение на няколко минути и след това се прецежда гореща. Този начин се използва при чайове от листа, цветове, семена,.
Подземните растителни части (грудки, корени, коренища) се заливат с гореща вода и се варят по-продължително време (15-30 мин.), престояват още толкова време и след това извлекът се прецежда. Така се приготвят отварите.
Дроги, на които част от съставките се разтварят лесно в студена, а друга част - в гореща вода, се наставят на студено, извлекът се прецежда и след това дрогата се възварява с ново количество вода, както е посочено по-горе.
При приготвяне на лапи, компреси и др. дрогите (лайка и др.) се смесват с малко гореща вода или се възваряват с малко вода, кашата се размазва гореща върху плат и се налага върху болното място, като се увива с ленен или вълнен плат.
Това са най-приложимите форми при лечение с лекарствени. растения на кучето. И тъй като всяка билка се приготвя по определен начин, необходимо е да се спазват посочените технологични указания и конкретните препоръки.


1. Achillea millefoliит L . - Бял равнец
Приложение: За спиране на кръвоизливи, при липса на апетит, при възпалени венци
Белият равнец е едно от най-популярните растения, използвани като кръвоспиращо средство. В такива случаи се приготвя запарка от ситно нарязани съцветия като 2 супени лъжици от дрогата ce заливат с 200г вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и с остатъка от нея се прави компрес на кървящата рана.
При възпaление на венците се използва чаят от така приготвената запарка, като няколко пъти на ден, с помощта на тампон от марля, се намазват възпалените венци на зъбите на кучето.
При липса на aпетит белият равнец се дава вътрешно на кучето като ce приготвя запарка от 1 г дрога и 200 г вода. Дава се 3 пьти дневно преди хранене. Дозата се определя съгласно дадената. таблица според възрастта на кучето (Виж ”Билкова аптека за Вашето куче - част 1”). Прилага се, когато кучето е прекарало тежко заболяване, вследствие на което апетитът е намален или липсва.
ЗАБЕЛЕЖКА: Възпалението на венците е резултат от образуването на зъбен камък. Поддържайте зъбите на кучето, като от най-ранна възраст го научите са изтърпява неприятната процедура с пастата и четката за зъби.

2. Agtrimonia eupatoria L. - Камшик
Приложение: Като допълнителна терапия при хепатит, при храносмилателни смущения с диарии, при натъртени възглавнички на лапите
Камшикът е познато още от древността лекарствено растение. Използва се запарка от ситно нарязаната дрога, като 5 супени лъжици от нея се заливат с 400 г вряща вода; прецежда се след 15 мин. Така приготвената зап арка се приема вътрешно при диарии, като се дава на гладно, разпределена на 7-8 равни порции за един ден.
Същата запарка се използва за бани при натъртени възглавнички на лапите. Най-удачно е в такъв случай да се накисват една по една в подходящ съд като баните се правят вечер, преди кучето да заспи.
Камшикът реryлира функцията на черния дроб и давa многo добър резултат, като може да се съчетае с медикаментозно лечение при заразния хепатит, независимо дали протича в остра или скрита форма. Приготвя се запарка от 2 супени лъжици дрога с 300 г. вряща вода. Това е дозата за 1 ден. Добре е чаят да се подслажда с глюкоза или мед преди да се даде на кучето.

3. Аllium сера L. - Кромид лук
Приложение: при опаразитеност с глисти, при ужилване от пчели и оси, при възпаление на лапите, при гнойни рани
При опаразитеност с глисти 1-2 луковици, ситно нарязани, се сваряват с 250 г прясно мляко и се дава сутрин на гладно на кучето в продължение на 3-4 дни.
При отоци от ужилване от пчели и оси болното място се налага с каша от една луковица (с много малко сок!). Начинът не е подходящ да се прилага, когато е засегнат носът на кучето.
При възпаление на лапите и гнойни рани се използват опечени до размекване луковици, които се налагат на засегнатите участъци, като се прави превръзка.

4. Allium satirum L. - Чесън
Приложение: при опаразитеност с глисти, при опадане на космите (алопеция), за стимулиране растежа на косъма, панарициум
При опаразитеност с глисти чесънът се прилага външно: 1o г обелени скилиди се размачкват на каша и постепенно се разбиват със 100 грама вряло прясно мляко. След изстиване се прецежда. С получената течност се правят 2 клизми на кучето (след дефекация).
При алопеция най-напред трябва да се установи причината. Терапията с чесън е резултатна и приложима при локално опадане на космите, като се използва каша от няколко скилиди чесън, която се налага във вид на лапа върху засегнатия участък от кожата.
ЗАБЕЛЕЖКА: При панарициyм (когато в резултат на травми кожата около ноктите се възпалява, развива се гноен процес и ноктите може дa oпaдaт) много ефикасно cpeдствo е следното: размачкан на каша чесън и настърган на ситно кромид лук в отношение 1:1 се пържат с 1 супена лъжица свинска мас докaтo сместа омекне, без да прегаря. Излишната мазнина се отнема и с получената каша се прави компрес на болната лапа.

5. Apium graveoleпs L - Целина
Приложение: като диуретично средство, при възпаление на бъбреците, при дерматит, при липса на апетит след боледуване
Употребява се коренът (главата) на целината, който се изтисква за получаване на сок. При всички посочени аспекти на приложение на кучето се дава по 1-2 чаени лъжички пресен сок, смесен с малко оризова вода, по 2-3 пъти дневно 30-40 мин. преди хранене.

6. Arctium lарра L - Репей
Приложение: за стимулиране на обмяната, при камъни в бъбреците, при дерматит, при кожен сърбеж, при ревматизъм
За стимулиране на обмяната и при камъни в бъбреците се приема вътрешно, под формата на запарка: 1 чаена лъжичка (около 5 г) ситно нарязан корен се залива с 300 г вряща вода; оставя се да престои една нощ; прецедената запарка е дозата за 1 ден. При дерматит, кожен сърбеж (изключват се екземите и сърбеж. предизвикан от външни паразити - бълхи, въшки, кърлежи) и ревматизъм репеят се прилага външно, като отвара: 1 супена лъжица ситно нарязан корен се залива с 400 г вода и се оставя да ври 30 мин., след което се прецежда. С отварата се правят компреси на засегнатите части на тялото.
ЗАБЕЛЕЖКА: Когато кожният сърбеж при кучето е общ, а не на oпределени места (локален), се прилага дадената запарка за вътрешно приемане.

7. Arctostaphyllos uva ursi L. - Мечо грозде
Приложение: като антисептично средство при цистит (възпаление на пикочния мехур)
Във ветеринарно-медицинската практика при цистит винаги се препоръчва освен другите назначения и чай от мечо грозде. Той е ефикасно средство при такова заболяване, но е необходимо да се знаят някои условия, а именно: че не се прилага като запарка, а като настойка, действа само при алкална урина и не трябва да се дава на кучето продължително време, защото дрогата е с високо таниново съдържание и предизвиква нежелателни странични ефекти.
Настойката от мечо грозде се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица ситно нарязани листа се накисват с 2 чаши студена вода и се оставят да престоят една нощ, след което се възварява 1-2 мин. и се прецежда. След като изстине от нея се дава на кучето 3-4 пъти на ден по 2-3 супени лъжици.
ЗАБЕЛЕЖКА: Вместо мечо грозде може ga се използват листа от круша, които също съдържат арбутин (той действа силно антисептично), но много по-малко танин. Освен това листата на крушата имат много добьр ефект при затруднено уриниране. Настойката от ситно нарязани листа от круша (сухи, като дрога) се приготвя по същия начин, както от мечо грозде.

8. Artemisia maritima L. var. salina Koch - морски пелин (сантонинов пелин)
Приложение: при опаразитеност с глисти
Използва се дрогата от неразтворените цветчета на растението. Стрити на прах и смесени с мед (10:100) са сигурно противоглистно средство. Дава се 1 супена лъжица от сместта. Прилага се еднократно. Повторното третиране предизвиква отравяне.
ЗАБЕЛЕЖКА: Да не се uзползва при кучета до 8-месечна възраст

9. Avena sativa L . - Овес
Приложение: при ревматизъм, при измръзнали крайници, при кожни обриви на алергична основа, при стомашно-чревни възпаления, диария, при диабет
За вътрешно прилагане се използва при стомашно-чревн ивъзпаления и диария -100г овесени ядки се киснат в 1 л студена вода няколко часа, след което се варят 5-6 мин. Получената след сваряване отвара се прецежда и се дава на кучето няколко пъти дневно. При всички останали случаи се прилага външно за бани, като 1/2 кг овесена слама се вари с 2-3 л вода в продължение на 30 мин. Отварата се прибавя към водата за банята.
ЗАБЕЛЕЖКА: При приготвянето на водата за банята тя трябва дa бьде с температура 25-35С. Ако кучето страда от диабет чрез включването на т.нар. овесени дни в диетата захарта в кръвта и урината се намалява значително. Приготвя се каша от овесени ядки: 200 г ядки се накисват с 1 1/2l студенa вода за няколко часа, cлед което се варят дo сгъстяване. Това е дозата за 1 ден. Към готовата каша е добре да се прибавят 50-100 грама печени фъстъци (без сол).

10. Bellis perennis L. - Парички
Приложение: при мастит, при чернодробни заболявания, при бронхопневмония
Възпаление на млечните жлези (мастит) може да се развие както при фалшива бременност, така и пpи кърмещи кучки. В такъв случай се правят промивки или компреси. Промивките трябва да се извършват от ветеринарен лекар. Приготвя се отвара като 6 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 200 г вряла вода и се вари 15 мин., оставя се още толкова и след това се прецежда.
За компреси се приготвя настойка от 6 чаени лъжички дрога с 200 г студена вода и се накисва в продължение на 8 часа.
За вътрешно приложение се прилага също под формата на настойка: 3 чаени лъжички дрога се накисва със 100 г студена вода за 8 часа (доза за 1 ден). При бронхопневмония се прилага като отхрачващо и противокашлично средство към основното лечение.

11. Betula аlbа L - Бреза
Приложение: при бъбречни заболявания, при ревматизъм, при остри и хронични екземи, за промиване на рани
При бъбречни заболявания се приготвя отвара от 4 чаени лъжички листа (или 2 чаени лъжички пъпки), които се заливат с 400 г вода и се варят 15-20 мин., оставя се да изстине и се прецежда. Към отварата на една чаша се прибавя на върха на ножа натриев бикарбонат (сода за хляб). Това е дозата за 1 ден.
При ревматизъм особено добре действа компрес от пресни размачкани листа, с който се налага болното място. Компресьт може да действа без някакви ограничения доста време. Добре е да се прилага вечер, преди кучето да заспи и да не се сваля докато е възможно на другия ден.
Запарка от листа се препоръчва при екземи и за промиване на рани. Приготвя се от 4 чаени лъжички ситно счукани листа, които се заливат с 2 чаши вряща вода. След като изстине се прецежда и също се добавя малко натриев бикарбонат.

12. Borrago officinalis L. - Пореч
Приложение: като отводнително средство при сърдечна слабост, при бъбречна недостатъчност, цироза на черния дроб и като противовъзпалително средство
Прилага се под формата на запарка: 5 г (1 супена лъжица) ситно нарязана дрога се залива с 1/2 чаша вряща вода и се оставя да престои 5 часа в добре затворен съд, прецежда се и се подслажда с малко глюкоза. Дава се в продължени на 3 дни на малки порции.

13. Calendula officinalis L. - Невен
Приложение: при гнойни възпаления, при отоци от измръзване, при неоперативни форми на рак, при сърдечни заболявания, придружени с нарушение на сърдечния ритъм, за лечение на рани, пристафилококови инфекции, екземи, при нарушен полов цикъл при женските кучета
За вътрешно приложение се използва запарка, като 2 чаени лъжички дрога се заливат с 200 г вряща вода. Приема се по 1-2 супени лъжици 3 пъти дневно.
За регулиране на половия цикъл при кучки се използва тинктура от невен, която се приготвя по следния начин: 1 част дрога от цветовете се залива с 5 части 70% спирт и се оставя в добре затворен съд да престои 10 дни, при често разбъркване, на запазено от слънчева светлина място и стайна температура. След това се прецежда през филтърна хартия, остатъкът (дрогата) се изстисква, получената течност се прецежда и се прибавя към първата, оставя се да престои и след това се филтрува отново. От така приготвената тинктyра се дават 10-15 капки дневно с малко вода.
За промивка на рани, за компреси, от тинктурата се взема 1 чаена лъжичка и се разрежда с 0,5 л преварена вода. При гнойни рани, екземи и др. се използва настойка. като 1 част дрога се залива с 10 части зехтин. В този случай се използват ситно нарязани пресни цветове от невен. Настойката престоява 14 дни при често разклащане, след това се прецежда. Поразените участъци се намазват 3-4 пъти дневно, а при необходимост се прави превръзка

14. Cannabis sativa L. - Коноп
Приложение: при катар на пикочния мехур, при възпаление на простатната жлеза, при трудно уриниране
Семената на конопа се препоръчват под формата на запарка или отвара, като 5 г счукано семе се залива с 200 г вода и престоява 5 часа, след което кипва няколко минути и се прецежда. Дава се 3-4 пъти на ден.
ЗАБЕЛЕЖКА: При възпаление на простатната жлеза на кучето може дa се правят и клизми с приготвената отвара, която трябва дa е топла, но не гореща.

15. Cetraria islandila - Исландски лишей
Приложение: при парвовироэа, при диария, при бронхопневмония, като усилващо средство при отпадналост на организма, за вьзбуждане на апетита при анемии
Използва се целият талус на растението. Исландският лишей се прилага много отдавна в народната медицина. Установено е, че съдържа витамините B; B12, провитамин А, много минерални соли, полизахариди, голям процент слузни вещества, както и антибиотик.
Приготвя се запарка от 1 супена лъжица ситно счукана дрога с 200 г вряща вода, разбърква се и след като изстине се прецежда. Това е дозата за един ден.
ЗАБЕЛЕЖКА: При парвовироза давa много добър ефект като помощно cpeдство към основното лечение. От запарката трябва да се дава много често, но по малко (дозата, която се приготвя за един ден). Най-до6ре е порциите от запарката да се дaват на кучето със спринцовка с найлонов накрайник. При диария освен вътрешно може да се прилага и като клизма

16. Crataegиs oxyacantha L. - Глог
Приложение: за регулиране и усилване на сърдечната дейност
Използват се листата с цветовете или само цветовете, кактои зрелите плодчета, които повечето кучета, ако им ги предложат, изяждат с удоволствие. Плодовете съдържат витамините от група 8, витамин С и каротин (провитамин А), както и много минерални соли, пектини и др.
Цветовете и лисата се дават във вид на запарка: 1 супена лъжица от дрогата се залива с 1 чаена чаша вряща вода и след като изстине се прецежда. Може да се дава на кучето самостоятелно (на 3-4 приема) или да се добавя към водата за пиене.

17. Corylus avellana L - Леска
Приложение: като общо укрепващо и възстановително средство, както при подрастващи кучета, така и при рахит, при простатит
Плодовете (лешниците) съдържат в 100 г ядки: 17 г белтъчини, 62 г - мазнини, 7 г - въглехидрати и 2,5 г минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор), както и витамините B1, B2, С, Е и D. На малки кученца може да се дават смлени и смесени с прясно мляко като каша. Количеството на ядките се определя в зависимост от теглото н.а кучето, като се, има предвид дневната необходимост от посочените съставки на 1 кг живо тегло. Обикновено лешниците се включват 1-2 пъти в седмичното меню като за сметка на това се намалява количествoто на другите съставки в дневната дажба.

18. Cydonia vulgaris Pers. - Дюля
Приложение: при парвовироза, при остро възпаление на стомаха и червата
Използват се семената, като се приготвя по студен начин слуз от тях. Слузта се приготвя от цели семена без да се счукват, като се спазва съотношението 5:100. Семената се заливат с вода (20С) и престояват няколко часа. От получената слуз се дава на кучето няколко пъти дневно по 1 чаена до 1 супена лъжица.
При парвовироза се използва като помощно средство към основното лечение. При остро възпаление на стомаха и червата кучето се оставя 24 часа на гладна диета, като освен слуз от дюлеви семена може да му се даде и малко оризена вода с глюкоза.
ЗАБЕЛЕЖКА: При поемане на развалени храни или отровни вещества ако кучето не повърне само, най-напред се давaт бълвателни cpeдcтвa и се търси помощта на лекар. В случаи на прехранване, при даване на много топла или много стyдeна храна, като и при неспазване на режима на хранене също може дa се развие възпаление на стомаха и червата, но най-честата причина е дaвaнeтo на лошокачествена или развалeнa храна.
След подобряване на общото състояние и възвръщане на апетита, даването на кости се прекратява за 15 дни, а храненето е на малки порции по-често с качествени продукти.

19. Daucus carota var. sativus D.C. - Морков
Приложение: при кожни заболявания, при възпаление на простатната жлеза, като общо укрепващо и диетично средство
Използва се кореноплодът на растението. Морковът е полезен както за здравите кучета, така и при проявата на много заболявания, като се включва в състава на различни диети. Съдържа каротин, витамините В1, В2, С, К, РР, както и много други полезни вещества. Особено полезно е да се дава на подрастващи кученца, като се включва във всекидневното меню. За целта морковите трябва да са добре измити, изчистени, ситно настъргани в количество според норматива за хранене.
Като лечебно средство морковите се дават сварени, но в малко количество вода, пасирани и смесени с водата, в която са сварени. Дневната доза е 250-300 г. При възпаление на простатната жлеза се дава като диуретично средство.
Външно при кожни струпеи може да се прилага във вид на топли лапи.
ЗАБЕЛЕЖКА: Морковите може да се дaвaт и сурови на здрави кучета, но трябва да са настъргани на ситно и дa се прибавят към храната.

20. Equisetum arvense - Полски хвощ
Приложение: като кръвоспиращо, диуретично, противогнилостно и дезинфекциозно средство. При ревматизъм, при стоматит, при рани от порязване, натьртване, отоци, за компреси на гнойни рани, при цистит
Полският хвощ се прилага външно под формата на отвара: 1 супена лъжица дрога се залива с 250 г вода и се оставя да ври З0 мин. След като изстине се прецежда. За бани и компреси при трудно зарастващи рани се приготвя отвара от 60 г дрога и 1 л вода.
Вътрешно се приема под формата на запарка, като 2 чаени лъжички дрога се заливат с 200 г вряща вода. След като изстине се прецежда и се дава на малки порции няколко пъти на ден.
ЗАБЕЛЕЖКА: Полският хвощ е противопоказан при възпаление на бъбреците. При ревматизъм може да се дава вътрешно на кучето и да правят и бани с отвара. Вътрешно може да се дава и при възпаление на аналните жлези като помощна терапия. Дава много добър резултат при кръвотечение от носа - правят се промивки. При вътрешни кръвоизливи полският хвощ също дава много добър ефект, но трябва да се прилага след поставяне на диагнозата и консултация с ветеринарен лекар.

21. Fragarla vesta L. - Градинска ягода
Приложение: при диарии, при възпаление на стомаха и червата, при алергични обриви
Използват се листата на ягодата, като се приготвя запарка от1 чаена лъжица дрога с 1 чаена чаша вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и се дава на кучето 3-4 пъти дневно по 2-3 супени лъжици.

22. Galega officinalis L. - Лечебен жаблек
Приложение: при диабет, като диуретично средство; стимулира образуването на мляко при кърмещи кучки
Жаблекът е ефикасен при лечението на диабет и се прилага като допълнително средство към основното лечение. Има инсулиноподобно действие особено при по-леките форми. Освен това действа като отводнително и лактогонно средство. Използват се цветовете на растението под формата на запарка: като 1 супена лъжица дрога се залива с 1 чаша вряща вода. Това е дозата за 1 ден, която се разпределя на 4-5 порции.
ЗАБЕЛЕЖКА: При кьрмещи кучки от така приготвената запарка се дава 2 пъти на ден по 2 супени лъжици. Това не изключва храненето с пълноценна и калорична храна на майката, която осигурява и нормално млекообразуване, но при голям брой кученца или поради други причини, ако млякото на майката не дocтига, може да се стимулира с даването на посочения чай, и то през първата половина на бозайния nepuoд. Това не изключва захранването на малките кученца с определени храни след третата седмица от раждането им.

23. Негасlеum sphondylium L. - Девесил (див)
Приложение: при диарии, пир вьзпаление на стомаха и червата, при епилепсия
Девесилът се прилага под формата на извлек, приготвен по студен начин: 2 чаени лъжички дрога (корен) се наставя с 200 г вода в продължение на 8 часа. Дава се 3 пъти на ден.
При епилепсия корените на девесила се прилагат под формата на отвара: 4 чаени лъжички дрога се наставят в 300 г вода за 8 часа, след което се кипват 10 мин. Това е дозата за 2 дни. Приема се сутрин и вечер в продължение на 10 дни. Почива се 5 дни и се повтаря дозата отново 10 дни и т.н.

24. Hypericuт perforstum L. - Жълт кантарuон (звъника)
Приложение: диарии, гастроентерит, заболявания на черния дроб, бъбречни заболявания, ставен ревматизъм, за зарастване на рани, при изгаряния
Звъниката най-често се приема под формата на отвара: 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се вьзварява в продьлжение на около 15 мин. с 200г вода. Това е дозата за 1 ден. Приема се 3-4 пъти дневно преди хранене.
При кожни увреждания, рани, изгаряния звъни ката се прилага външно под формата на звъниково масло: 20 г пресни цветове се заливат с 200 г ленено или слънчогледово масло, в което престояват при често разклащане 14 дни. Полученият маслен извлек има кървавочервен цвят.
Забележка: Звъниката цъфти през лятото и за приготвянето на звъниково масло пресни цветове може да се закупят от билкарите, които продaвaт на пазара и други билки.

25. Juglaпs regia L - Орех
Приложение: при мастит, рахит, при опадане на космите (алопеция), стоматит, гастроентерит
При мастит се поставят топли лапи, като се приготвя отвара от 5 супени лъжици сухи ситно нарязани листа с 0,5 л вода; вари се 15 мин. Възпалените цицки се налагат с остатъка от прецедената отвара като за целта се използва мек, памучен плат, върху който се размазва кашата от сварените листа.
При рахит се употребява самата отвара, която се смесва с топла вода (до 35С) и се правят бани като водата не трябва да стига до корема на кучето. Подходящо е процедурите да се прилагат вечер в продължение на 10 минути.
При алопеция най-напред трябва да се установят причините. Голямо значение за появата на заболяването оказват недостигът или липсата на витамини, микроелементи и минерални вещества, а също и разстройството на жлезите с вътрешна секреция (щитовидната и хипофизната жлеза), както и на нервната система.
При обща алопеция се правят фрикции, като предварително почистената кожа се масажира с парче мек вълнен плат, напоен с орехова отвара. Масажът трябва да се извършва енергично, но внимателно, за да не се нарани кожата на кучето.
Един-два пъти седмично може да се прилагат и бани, като отварата се смесва с водата за кьпане и се облива с нея кучето. Не трябва да се използва сапун или шампоан.
При локална алопеция се препоръчват същите процедури.
Освен за външно приложение, запарка от орехови листа може да се дава вът решно на кучето: 1 супена лъжица ситно нарязани, сухи орехови листа се залива с 1 чаша вряща вода. От тази запарка се дава на кучето сутрин и вечер в продължение на 3-4 дни. След 10 дена почивка отново може да се повтори лечението, като се дава запарката 3-4 дни.
Лечението при алопеция трябва да е съчетано и с подходяща диета, както и с даването на витамини (А и В-комплекс), които се назначават от ветеринарния лекар.

26. Juniperus communis L - Обикновена хвойна
Приложение: при дерматит
Появата на дерматит може да е свързана с механични, физични или химични дразнители. Затова най-напред трябва да бъда отстранена причината на заболяването. В зависимост от тежетта на състоянието се назначава от ветеринарния лекар и съответното лечение. Независимо от това на кучето може да се дават вътрешно плодчета от хвойна, като се прилага следната схема: първият ден кучето изяжда 5 плодчета, втория ден - 6 и т.н. докато се стигне до 15 плодчета дневно и след това дозата се намалява пак до 5 плодчета на ден.
Забележка: При възпаление на бъбреците хвойната е противопоказна, както и при бременни животни.

27. Linum usitatissimum L - Културен лен
Прuложенuе: при възпаление на стомаха и червата, при възпаление на пикочния мехур, при възпалителни отоци, при изгаряния, при запек
Използват се семената на лена, както вътрешно, така и външно. Слузта на лененото семе се прилага вътрешно, като 1 супена лъжица (20 г) цели семена се заливат с 1 чаша студена вода, престояват 2-3 часа при често разклащане. От получената слуз се дават от 5 до 15 мл.
За лапи и компреси се приготвя рядка каша от ленено брашно с гореща вода, която се размазва върху марля и се налага на болното място, като се увива с парче вълнен плат.
При изгаряния се приготвя смес от равни части лененото масло и варова водa.

28. Matricaria chamomila L - Лайка
Приложение: при възпаление на стомаха и червата, при диарии, при конюнктивит
Лайката действа противовъзпалително и успокояващо. Външно се прилага за промивки, компреси, бани и др. Използва се запарка от 3 супени лъжици дрога, която се залива с 600-700 г вряща вода и се оставя да стои 1 час в добре затворен съд.
За вътрешно приложение лайката се прилага под формата на извлек. И звлекът се приготвя от 10 чаени лъжички дрога и 2 чаши студена вода. Наставя се за 8 часа. Дава се на кучето по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти дневно.

29. Melisa officinalis L. - Маточина
Приложение: при повръщане, при полова свръх възбуда, при кожни обриви, при колики и задръжка на газове в червата
Маточината действа спазмолитично и болкоуспокояващо, укрепва нервната система. Вътрешно се използва под формата на запарка: 8 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 2 чаши вряща вода и се оставя да престои 30 мин. в добре затворен съд. Приема се 3-4 пъти дневно на равни порции. При повръщане се дава по 2-3 супени лъжици през 15 минути.

30. Ocimum basilicum L - Босилек
Приложение: при възпаление на външното ухо, при гнойно възпаление на средното ухо
При възпаление на ухото най-напред се почиства с дезинфекционен разтвор и след това се накапват 5-6. капки от сок от пресни листа на босилек. Манипулацията се прави 3-4 пъти дневно, в зависимост от тежестта на възпалението.

31. Origaпum vulgare L - Риган
Приложение: за успокояване на кашлица при остьр и хроничен бронхит, при спазми в стомаха и червата, при полова свръхвъз6удимост, нервна възбудимост, липса на апетит, чернодробни смущения, хепатит, при сърбящи екземи
Риганът се прилага вътрешно под формата на запарка при всички посочени по-горе заболявания: 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с две чаши вряща вода. Това е дневната доза, която се дава 3 пъти.
Външно за бани при сърбящи екземи се използва запарка от 200-300 г дрога в 2-3 л кипяща вода; запарката се прибавя към водата за баня.

32. Petroseliпum sativuт Hoffт. - Магданоз
Приложение: като диуретично и спазмолитично средство, при възпаление на простатната жлеза, при възпаление на пикочния мехур и бъбреците, при липса на апетит, при ужилване от насекоми
Използват се пресните листа със стръкчетата, както и плодчетата на магданоза.
Дрогата се прилага под формата на настойка: 1/2 чаена лъжичка счукани плодчета се наставят с 1 чаена чаша вода в продължение на 8 часа. Това е дозата за 1 ден, която се разпределя на 3-4 приема.
При ужилване от насекоми се използва сокът от листата на магданоза, с които се намазва болното място. Вместо плодчета, може да се прилага вътрешно според сезона и сок от пресен магданоз. Дозата е 2 супени лъжици дневно. Дава се самостоятелно или с храната на кучето.

33. Phaseolus nanus Jusl. - Дребен фасул
Приложение: при диабет
Растението е вариетет на обикновения фасул. Използват се шушулките на боба, които оказват инсулиноподобно действие при диабет. Те трябва да са добре узрели (пожълтели), сухи и без семената. Прилага се под формата на отвара: 15-20 г дрога се вари в продължение на 3-4 часа с 1 л вода. Дава се на кучето често, на малки порции.

34. Plaпtago major L - Широколистен жиловлек
Приложение: при възпаление на пикочния мехур, често уриниране, при диарии, възпаление на стомаха и червата, при лептоспироза, при възпаление на венците, при отоци от удар, ужилвания от насекоми, при мокри екземи, при рани от отровни змии
Вътрешно жиловлекьт се приема под формата на запарка от 1 чаена лъжичка ситно нарязани сухи листа на 1 чаша вряща вода, Така приготвената запарка се оставя да престои 10 минути. Дава се на кучето на малки порции в продьлжение на 1 час.
За външно приложение жиловлекът се използва при отоци, ужилвания, екземи.и рани. За целта пресни листа, добре измити, се счукват във вид на каша, или се сваряват и се смачкват във вид на лапи.
Забележка: При бронхопневмония много ефикасен е сокът от пресни листа, който се приготвя по следния начин. Листата се измиват добре, нарязват се и се размачкват, след което се изтискват. Полученият сок се смесва с равни части мед и се вари в продължение на 20 минути. Съхранява се в добре затворен съд. Дава се на кучето сутрин и вечер по eднa чаена лъжичкa.

35. Pimila graпatum L - Нар
Приложение: при диарии вследствие на лошокачествена храна, при доказана опаразитеност с тения
Плодовата кора на нара се прилага вътрешно под формата на отвара при храносмилателни разстройства, като 1/4 чаена лъжичка ситно счукана плодова кора се вари в продължение на 15 минути с 250 грама вода. Това е дозата за два дни. Дава се на кучето по 1 чаена лъжичка три пъти дневно едновременно със сок от ябълка,
Стъблената кора на нара е ефикасно средство срещу тения. Приготвя се отвара от 50 грама дрога, която се вари 15 минути с 0,5 л вода. Прибавя се малко (около една кафейна чашка) варно мляко - от гасена вар и вода, прецедено. С приготвения разтвор се прави клизма като на кучето не се дава храна преди манипулацията и 2-3 часа след това.
Забележка: Нарът да се използва само при кучета, навършили 3 години.

36. Rhus cotynus L - Смрадлика
Приложение: като противоотрова при отравяне със солите на тежки метали, алкалоиди и други. За предпазване от ухапвания от кърлежи. При отоци от измръзвания, при рани, при гнойни рани
При отравяне смрадликата се прилага вътрешно, като 2 супени лъжици от ситно нарязаната дрога се варят в продължение на 5 минути в 0,5 л вода. След като изстине, отварата се прецежда и се дава на кучето 3 пъти дневно преди хранене в продължение на 1-2 дни след отравянето, като допълнително средство за пречистване на организма от токсичните вещества. При такива ситуации най-напред се търси квалифицирана лекарска помощ.
За всички изброени по-горе случаи смрадликата се прилага външно. Приготвя се отвара от 100 грама ситно нарязани листа, които се възваряват с 1 л вода. След изстиване отварата се прецежда и е готова за употреба.
За предпазване от кърлежи козината на кучето се навлажнява с така приготвената отвара, като за целта се използва гъба или мека кърпа. Фрикцията се прави срещу косъма, за да се обработи и кожата. Манипулацията се извършва един път седмично.
За компреси и лапи се използва остатъкът след прецеждането на отварата, с който се налага болното място.

37. Sophora japonica L - Японска софора (акация)
Приложение: при кръвоизливи в мозъка, ретината, при диабет, при сепсис, при ревматизъм, при капилярни кръвоизливи от токсичен характер (отравяне от арсенови съединения, салицилати и др.)
Японската софора е дърво, подобно на бялата акация. Разпространено е навсякъде у нас и се отглежда като декоративно растение. Цъфти през лятото. Използваемата част е неразтворените цветни пъпки. Дрогата съдържа голямо количество рутин. При лечение с японска софора задължително се комбинира с витамин С.
Цветните пъпки на софората се прилагат вътрешно, като за целта се стриват на прах (по 0,2-0,5 г) и се дават на 3-4 приема.
От цветчетата може да се приготви и настойка (20 грама цветчета се наставят със 100 грама 70-процентов спирт в продължени на 7 дни). От получената настойка се дава на кучето по 20-30 капки три пъти дневно.

38. Тагахаcum Offlcinale - Глухарче
Приложение: при възпаление на стомаха, при възпаление на червата, при хепатит, при камъни, пясък и други заболявания на бъбреците и пикочния мехур. При затлъстяване, запек, като противоглистно средство.
При всички изброени случаи глухарчето се прилага под формата на настойка. Приготвя се от 2 чаени лъжички ситно нарязан корен, наставени с 1 чаша студена вода в продължение на 8 часа. Настойката се прецежда и количеството се разделя на 4-5 равни части, които се дават през равни интервали от време на кучето.
Свежите листа от глухарче или сок от тях са ефикасно средство при анемии, С-авитаминоза, кожни заболявания.

39. Urtica dioica L - Обикновена коприва
Приложение: влияе благоприятно върху обмяната на веществата, при анемии, ревматизъм, воднянка, сърбящи кожни екземи, храносмилателни смущения, при изгаряния от I степен, при алопеция
Копривата се прилага вътрешно под формата на запарка, като 2 супени лъжици сухи, ситно стрити листа се заливат с една чаша (250 грама) вряла вода. Това е дозата за 1 ден.
При изгаряния и за лечение на рани същата запарка се приготвя с двойно количество листа - за компреси. При опадане на козината (алопеция) се варят 100 грама листа, ситно нарязани, с 0,5 л вода и 0,5 л оцет в продължение на 30 минути. С получената отвара се намазват всяка вечер засегнатите участъци. Да не се употребява сапун.
Забележка: За вътрешно приложение да не се давa на бременни животни.

40. Urtica ureпs L - Гръцка коприва
Приложение: при диарии, уремия, при диабет, при епилепсия, при бронхит, при рани вследствие на контузии
Гръцката коприва се използва по същият начин както обикновената коприва. Освен листата може да се употребява и коренът на растението, като се приготвя отвара.

41. Vaccinium murtillus L - Черна боровинка
Приложение: при диария, при възпаление на пикочния мехур, при стоматит, при ларингит, притонзилит, при диабет, при екземи, при алергии
По-често се употребяват сухите плодове на черната боровинка, в които се съдържат в по-големи количества витамините: С, В-комплекс, А (провитамини), ябълчена и лимонена киселина, пектин, инвертна захар и др.
За вътрешно приложение се приготвя настойка от 4 чаени лъжички сухи плодове с 1 чаша студена вода в продължение на 8 часа. Употребява се при диарии и храносмилателни смущения.
Във всички останали случаи се прилага запарка от 2 чаени лъжички ситно нарязани плодове с 1 чаша вряща вода.
При възпаление на устната кухина може да се използва гъста каша за мазане, приготвен като 100 грама ситно нарязани плодове и 1/2 литър вода, като се вари докато водата остане 300 грама. Употребява се студена като намазването се прави през 2-3 часа няколко пъти дневно.

42. Vaccinium vitis idaea L - Червена боровинка
Приложение: при възпаление на бъбреците, при възпаление на пикочния мехур
Употребяват се листата на червената боровинка, като се прилага под формата на отвара: 3-4 чаени лъжички ситно нарязани листа се варят в продължение на 15 минути с 2 чаени чаши вода. Това е дозата за 2 дни. Дава се на кучето по 1-2 супени лъжци, 4-5 пъти дневно.

43. Zea mays L - Царевица
Приложение: при камъни и пясък в бъбреците, при воднянка, при заболявания на черния дроб и жлъчката, при затлъстяване, при тения
Използва се царевичната коса. Прилага се под формата на запарка: 10 грама ситно нарязана дрога се залива с две чаши вряща вода: След като изстине се прецежда и се дава 3-4 пъти дневно на равни порции. При затлъстяване на кучето същата доза е за 2 дни, като се дава 1 час преди хранене, два пъти дневно. Ефектът се дължи на убиването на апетита.
Забележка: При леки форми на диабет също може дa се дaвa на кучето, но действието е индивидуално, така че ефектът зависи от конкретния случай.

З А Б Е Л Е Ж К А

До тук изброените рецепти са просто предание от миналото и ефективността им не е доказана и документирана от днешната медицина. Употребата, последствията и отговорностите са изцяло на ваша отговорност. Ние ви заявяваме, че посочените билки и дозировки не са рецепти с наша запазена марка и ние не носим никаква отговорност за последвалите ефекти върху вашите животни.
Материалите за тази статия са събрани от други интернет източници!


Обучение на  куче

За да се пристъпи към специалния курс на дресировка, кучето трябва да идва при стопанина си  или да отива до определено място по команда, да прекратява нежелани действия, да сяда, да се изправя от седнало поло-жение и да застава право, да подава глас (да лае), да не приема храна от непознати хора, да проявява недоверие към тях и отбранителните му реакции да са развити в активна форма. Всичко това се придобива по време на общ курс на обучение, който е валиден за всички породи и направления кучета, независимо от тяхното работно (служебно) предназначение.

Работата с кучето започва с отбиването му от майката на 30-ия - 40-ия ден. По време на обучение командите се подават ясно и отчетливо в повелителна форма. Когато кучето греши или проявява мудност, не трябва да се крещи. В никакъв случай не трябва да се пристъпва към физическо наказание.


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg